Foto

Vulturii s-au impus in fata Olandei in campania de calificare la FIBA World Cup 2019

Reprezentativa de seniori a Romaniei a repurtat, duminica seara, primul succes din campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019, “Vulturii” pregatiti de antrenorul principal Zare Markovski reusind sa se impuna in fata puternicei selectionate a Olandei, cu scorul de 75-68 (16-15, 18-12, 20-19, 21-22), intr-un meci care a fost gazduit de Sala Polivalenta din Cluj-Napoca. In cealalta disputa din Grupa D, nationala Italiei a obtinut o victorie importanta in fief-ul Croatiei, peninsularii reusind sa castige disputa de la Zagreb, cu scorul de 80-64.
 
Dupa rezultatele inregistrate in prima runda din Grupa D a FIBA Basketball World Cup 2019 Qualifiers, nationala Romaniei a demonstrat ca are potential sa se masoare cu fortele Europei si poate spera la un loc in urmatoarea faza de calificare. In plus, aparitia antrenorului Zare Markovski pe banca Romaniei dadea deja semne ca este de foarte bun augur, tehnicianul macedonian acordand incredere unor tineri care au confirmat la Europenele U20 de la Oradea si declansand mai rapid un schimb de generatii decat se asteptau multi specialisti. Totusi, o victorie cu Olanda, o nationala care in runda inaugurala a pus la colt galonata echipa a Croatiei si care venea la Cluj-Napoca din postura de favorita, parea destul de greu accesibila. Nu si pentru “Vulturi”, insa, baschetbalistii romani reusind duminica seara sa se autodepaseasca in multe momente si sa incline balanta victoriei in favoarea lor, la capatul unui joc pe care l-au dominat in mare parte, realizand si faze de mare spectacol gustate din plin de public. Cu formule de joc in care si-a surprins de multe ori adversarul, asa cum recunostea fair-play la final chiar antrenorul olandez Helfteren, antrenorul Zare Markovski a gestionat superb intreaga disputa si a mixat perfect valoarea si experienta cu dorinta de afirmare a unor tineri de 20 de ani.
De altfel, dupa un debut foarte echilibrat, in care ambele combatante s-au testat reciproc, tatonandu-se mai ceva ca intr-o partida pugilistica, “Vulturii” au preluat conducerea si au incheiat primul sfert in avantaj, cu Moldoveanu si Watson in rol de lideri. A urmat un sfert deosebit, in care tinerii de 20 de ani din nationala Romaniei au ridicat publicul in picioare, Kuti, Cate, Darwiche, Nicolescu si Torok reusind pe rand faze superbe concretizate pe tabela de marcaj, astfel ca la pauza echipele au intrat la vestiare la scorul de 34-27. Romania etalase un joc modern, in viteza, cu o defensiva bine organizata si agresiva, care i-a fortat de multe ori pe olandezi sa greseasca, ceea ce a adus un plus de incredere in randul “Vulturilor”. La reluare, nationala noastra a continuat sa-si domine adversarul, care parea uneori incapabil sa gaseasca solutii in defensiva, in conditiile in care nu mai putin de opt jucatori romani isi trecusera numele pe tabela de marcaj. Si chiar daca batavii dominau lupta de sub panouri (n.n. – diferenta la recuperari a fost net in favoarea oaspetilor, cu total de 46 la 27), “Vulturii” au fost mai pragmatici si au iesit din cel de-al treilea sfert cu un avans de opt lungimi, scor 54-46. Ultima parte a jocului a fost una pe placul publicului, adunat in numar destul de mare in tribunele arenei clujene (n.n. – aproximativ 5000 de fani), Romania reusind indiferent de formula de joc folosita de antrenorul Zare Markovski sa-si conserve avantajul si sa tina la distanta Olanda. Cu un final palpitant, in care publicul ridicat in picioare de slam-dunk-ul realizat de Bobe Nicolescu a aclamat la scena deschisa prima victorie a Romaniei din actuala campanie de calificare. Dar si prima victorie a Romaniei in Polivalenta din Cluj-Napoca! Un succes obtinut cu scorul de 75-68, care da aripi “Vulturilor” pentru urmatoarele doua ferestre (din februarie si iunie 2018) si care ne mareste sperantele de calificare. Asta, si pentru ca tot in runda secunda din Grupa D, Italia s-a impus in fief-ul redutabilei nationale a Croatiei, cu 80-64.
Conform datelor statistice oficiale, punctele victoriei au fost parafate de TOROK (13 p, 3x3, 2 rec, 2 pase), CATE (12 p, 8 rec, 2 int, 2 cap), WATSON (11 p, 1 rec, 6 pase, 4 int), NICOLESCU (9 p, 1x3, 4 rec, 1 rec), MOLDOVEANU (8 p, 2x3, 2 rec, 1 pasa, 3 int), KUTI (7 p, 3 rec, 5 pase), DARWICHE (6 p, 2 rec, 1 pasa, 1 int, 1 cap), MANDACHE (6 p, 3 rec, 5 pase, 2 int) si ORBEANU (3 p, 1x3). Au mai evoluat BACIU si PALICIUC (1 rec). De la oaspeti s-au remarcat din nou FRANKE (14 p, 1x3, 5 rec, 1 pasa, 1 int) si DE JONG (12 p, 1x3, 4 rec, 1 pasa).
 
La finalul partidei, antrenorii Zare Markovski si Toon van Helfteren, precum si sportivii Emanuel Cate si Yannick Franke au participat la o conferinta de presa pe care puteti sa o vizualizati pe - https://www.youtube.com/watch?time_continue=98&v=FmENmSor014
 
Conform calendarului competitional structurat intr-o noua formula de FIBA, va prezentam mai jos programul urmatoarelor meciuri pe care le vor sustine Vulturii in cadrul Grupei D din calificarile World Cup 2019:
 
23 februarie 2018
Croatia – Romania

26 februarie 2018
Romania – Italia
 
28 iunie 2018
Olanda – Romania
 
1 iulie 2018
Romania – Croatia
 
Reamintim ca, in baza sistemului competitional, in urmatoarea faza a calificarilor World Cup 2019 vor accede primele trei echipe din fiecare grupa. In aceasta faza a calificarilor din zona europeana pentru turneul final mondial care va avea loc peste doi ani in China sunt prezente 32 de echipe nationale, distribuite in opt grupe.
Dupa doua runde, clasamentul Grupei D este urmatorul:
1. ITALIA – 4 puncte (2 victorii)
2. ROMANIA – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
3. OLANDA - 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
4. CROATIA - 2 puncte (2 infrangeri)
 
NOTA
Pentru o cat mai buna informare a fanilor baschetului si nu numai, Federatia Romana de Baschet precizeaza pe aceasta cale faptul ca drepturile de transmisie pentru meciurile din FIBA Basketball World Cup 2019 Qualifiers au fost obtinute de DIGI SPORT direct de la forul international si nu prin intermediul FRB, DIGI SPORT obtinand de la FIBA calitatea de Host Broadcaster.

Parteneri