Foto

Conducerea FIBA este impresionata ca finalele mondiale de baschet 3x3 se joaca in Palatul Parlamentului

In deschiderea celui mai important eveniment mondial de baschet 3x3 care este gazduit, in perioada 17-19 septembrie, de impozanta Sala Unirii din incinta Palatului Parlamentului, a avut loc o conferinta de presa la care au fost prezenti reprezentantii organizatorilor, Carmen Tocala (presedinte FRB) si Vlad Constantinescu (managing partener Sport Arena), secretarul general al Camerei Deputatilor, George Dumitrica, precum si invitatii de marca Markus Studer (senior director FIBA) si Alex Sanchez (managing director FIBA 3x3). Cu mai putin de o ora inainte ca primul fluier din cadrul FIBA 3x3 World Finals sa rasune in Palat, presedintele Federatiei Romane de Baschet a subliniat in deschiderea conferintei ca "drumul spre Paris 2024 incepe de aici".

Drumul spre JO 2024 incepe de la Bucuresti!

In 2013, am avut in fata Palatului Parlamentului lansarea primului circuit continental de baschet 3x3. Un mai tarziu, tot la Bucuresti, organizam prima editie a Europenelor de baschet 3x3 si deveneam prima campioana din istorie. In acest an, am fost cu fetele la Jocurile Olimpice. Astazi, aici, vorbim impreuna despre un drum deschis spre Paris 2024. Pentru ca in cadrul evenimentului mondial din acest final de saptamana vorbim despre FIBA 3x3 U23 Nations League, in care echipele prezente la acest turneu final pot spune ca incep drumul spre calificarea la Jocurile Olimpice din 2024”, a subliniat Carmen Tocala in deschidere, adaugand si ca multi dintre sportivii U23 care vor evolua vineri si sambata in Bucuresti vor face parte cu siguranta din echipele nationale care se vor lupta pentru calificarea la intrecerile olimpice de la Paris.

Totodata, presedintele FRB a mentionat ca evenimentul mondial FIBA 3x3 World Finals din Palatul Parlamentului este organizat de Federatia Romana de Baschet in parteneriat cu Sport Arena Streetball, “probabil cel mai valoros promotor din lume din baschetul 3x3.” Pe de alta parte, presedintele FRB a tinut sa multumeasca tuturor celor care au facut posibil ca bataia mingilor de baschet 3x3 sa rasune in impozanta Sala Unirii: Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, Centrul International de Conferinte al Camerei Deputatilor, Ministerul Tineretului si Sportului si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman. In plus, Carmen Tocala a multumit invitatilor FIBA prezenti, forul mondial fiind reprezentat la Bucuresti de senior director FIBA, Markus Studer, si managing director FIBA 3x3, Alex Sanchez.



Rotindu-si inca ochii pe candelabrele din impozanta Sala Unirii si vizibil impresionat, senior director FIBA, Markus Studer, a spus ca este inmarmurit de faptul ca FIBA 3x3 World Finals 2021 se desfasoara intr-o asemenea locatie, Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari cladiri din lume. “Sunt placut impresionat! Am mai fost in Bucuresti in urma cu 16-17 ani si am vazut multe lucruri interesante care mi-au ramas intiparite in minte, printre care si Palatul Parlamentului. Pana acum, am vazut doar pe dinafara aceasta impozanta cladire istorica. Acum, ma aflu aici si pot spune ca sunt impresionat nu numai de grandoarea cladirii, cat mai ales de faptul ca se va juca baschet in interiorul acesteia! Este ceva incredibil pentru mine!”, a mentionat Studer, adaugand ca doreste sa o felicite pe Carmen Tocala pentru ca a fost realeasa ca presedinte al Federatiei Romane de Baschet. “Carmen este foarte apreciata in forul international si face parte atat din Board cat si din Executivul FIBA. Sunt foarte multumit ca a fost realeasa ca presedinte FRB. O cunosc si stiu ca este foarte activa si implicata in multe proiecte. Avem nevoie de femei puternice si Carmen poate contribui la dezvoltarea baschetului”, a mai mentionat cel care ocupa si pozitia de presedinte al Basketball Champions League, cea mai importanta competitie continentala intercluburi derulata sub egida FIBA.

La Bucuresti, avem trei finale mondiale organizate de Federatia Romana de Baschet in aceste zile si este pentru prima data in istorie, dupa cate mi s-a spus, cand aceasta impozanta cladire gazduieste un turneu de baschet. Este extraordinar!”, a completat Studer, care a tinut sa multumeasca personal pentru sprijinul acordat de catre Camera Deputatilor si Ministerul Tineretului si Sportului, pentru ca au facilitat si aprobat accesul si organizarea acestui eveniment mondial in Palatul Parlamentului cu titlul gratuit. “Este ceva incredibil si asta arata un sprijin important din partea Camerei Deputatilor, Guvernului si autoritatilor pentru baschetul 3x3 si pentru acest eveniment important”, a concluzionat Studer.

La randul sau, Alex Sanchez, Managing Director FIBA 3x3, s-a aratat la fel de incantat de faptul ca evenimentul mondial se deruleaza intr-o asemenea cladire marcata de istorie. “Ma bucur sa fiu prezent din nou in Bucuresti, la un turneu important organizat intr-una dintre cele mai impozante cladiri din lume, multumita lui Carmen si baschetului 3x3”, a punctat Sanchez, care a mai mentionat si cateva puncte importante din strategia FIBA de dezvoltare si promovare a noii discipline olimpice, mentionand si ca in circuitul Women’s Series au fost introduse din acest an, in premiera, si premii importante in bani pentru echipe iar la turneul final de la Bucuresti vor fi recompense substantiale si pentru premiile individuale. Sanchez a mai subliniat ca Romania este una dintre tarile cu un aport considerabil la declararea baschetului 3x3 ca disciplina olimpica, mentionand si ca echipa feminina olimpica a tarii noastre a fost prezenta la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

In calitate de reprezentant al gazdei evenimentului, secretarul general al Camerei Deputatilor, George Dumitrica, a mentionat: “In numele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor doresc sa urez bun venit in Palatul Parlamentului tuturor invitatilor si participantilor la acest grandios eveniment sportiv. Ma bucur sa vad ca am reusit sa aducem la un numitor comun doua lucruri foarte frumoase: acest turneu mondial si aceasta impozanta cladire! Ne simtim mandri ca putem organiza in Camera Deputatilor un asemenea turneu mondial. Ii felicit pe organizatori si speram ca an de an sa putem sprijini actiuni de acest gen”.

 



Spunea doamna Tocala ca dansa considera evenimentul din acest week-end ca un inceput pentru Paris 2024. Da, sunt de acord in totalitate, dar as spune si ca este un nou inceput pentru baschetul 3x3 romanesc. Sper ca acest eveniment istoric, tinut intr-o locatie istorica, si care are trei echipe romanesti in cele trei turnee finale mondiale, sa devina obisnuita in urmatorii ani. Sper ca impreuna, si cand spun impreuna ma refer la Federatia Romana de Baschet, FIBA, Ministerul Tineretului si Sportului, Primaria Sectorului 3 si Camera Deputatilor, sa putem sa continuam ceea ce am inceput astazi. Este o provocare si ne gandim deja la urmatorul pas”, a declarat Vlad Constantinescu, Managing partener Sport Arena Streetball.

Reamintim ca FIBA 3x3 World Finals este un eveniment organizat de Federatia Romana de Baschet si Sport Arena Streetball, sub inaltul patronaj al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, care include FIBA 3x3 Women’s Series Final, finantat de Primaria Sectorului 3, si FIBA 3x3 U23 Nations League Final, finantat de Ministerul Tineretului si Sportului.

Evenimentul mondial din Palatul Parlamentului este sustinut de: Superbet, Mastercard, Taco Bell, Tissot, Banca Transilvania, Toyota Bucuresti Sud, Wilson, Azuga, Red Bull, Fundatia Alexandrion, Sirma Romania si de radioul oficial al competitiei: Kiss FM.

 

FOTO - copyright Cosmin Motei

Parteneri