Foto

Doliu in baschetul romanesc: s-a stins din viata Ecaterina Ciortan

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristate si profund regret trecerea in nefiinta a fostei mari baschetbaliste Ecaterina Ciortan. Cati, asa cum era mai cunoscuta printre apropiatii si prietenii din familia baschetului romanesc, s-a stins din viata, ieri, 05.12.2022, la varsta de 82 de ani, astfel ca baschetul romanesc mai pierde o stea din constalatia performerilor sai. Face parte din galeria jucatoarelor importante din istoria baschetului autohton, fiind una dintre jucatoarele de baza ale echipei divizionare Constructorul Bucuresti, dar si a nationalelor Romaniei in anii 60-70.

Nascuta in Timisoara, in data de 26 ianuarie 1940, Ecaterina Ciortan a fost o jucatoare exponentiala pentru municipiul banatean, urcand pe treptele performantei sportive inca din adolescenta. De altfel, prin valentele sale sportive s-a facut mai intai remarcata in orasul natal (antrenorul Palici) iar ulterior a inceput sa straluceasca sub panourile de baschet din intreaga tara, fiind o apreciata coordonatoare de joc, fapt care i-au adus mai intai un transfer sportiv la Brasov si mai apoi la Bucuresti. A urmat cursurile Liceului Mixt Maghiar din orasul natal, dupa care a absolvit la Bucuresti cursurile Facultatii de Constructii, fiind atrasa si dedicata in viata extrasportiva si de proiectele din domeniu.

Gratie calitatilor sale sportive deosebite, dar si a viziunii de joc, a ajuns una dintre jucatoarele de baza ale echipei divizionare Constructorul Bucuresti (fosta Energia Bucuresti), fiind extrem de apreciata de toate colegele, dar si de antrenorii Grigore Avachian, Constantin Dinescu si Cornel Negulescu. S-a remarcat rapid si la nivelul echipelor nationale, fiind cooptata sub tricolor in perioada 1958-1972, atat la tineret, cat si la senioare, adunand de-a lungul carierei mai multe performante interne si internationale.

Dupa ce si-a agatat ghetele-n cui s-a dedicat proiectelor din constructii, dar a ramas in stransa legatura cu fostele colege de generatie si a participat activ la numeroase actiuni din baschetul romanesc, raspunzand pozitiv la invitatiile Federatiei Romane de Baschet. A fost inclusa in proiectul ”Legendele baschetului romanesc” si a fost prezenta la meciurile de la Cluj-Napoca din cadrul FIBA Eurobasket 2017 alaturi de numeroase alte stele autohtone si de multe dintre colegele sale de generatie. Pasiunea pentru sport in general, si pentru baschet in special, le-a insuflat-o si celor doi copii ai sai, Oana si Calin, Oana reusind sa calce pe urmele mamei sub panouri, in vreme ce Calin a fost mai atras de sporturile cu motoare.

Din nefericire, prin disparitia fostei internationale Ecaterina Ciortan, baschetul romanesc mai pierde inca o stea din constalatia performerilor sai!

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet isi exprima compasiunea si profundul regret pentru disparitia prematura a fostei mari baschetbaliste, adresand, totodata, sincere condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa o odihneasca!  

Pentru cei care doresc sa o conduca pe ultimul drum, funeraliile vor avea loc la Cimitirul Bellu – Catolic din Bucuresti in data de 07.12.2022, de la ora 13:00.

Parteneri