Foto

Idolii au fost la Cluj. E datoria Romaniei sa aiba grija de discipoli

S-a tras cortina peste intrecerile din Polivalenta clujeana. Pentru romani, fie ei spectatori sau jucatori, s-a incheiat un vis frumos. Pentru oaspetii din Spania, Croatia, Muntenegru sau Ungaria, visul merge mai departe. El isi desfasoara episodul doi la Istanbul, acolo undem peste 10 zile, Europa isi va incorona o noua campioana.

Partida care a inchis Grupa C a fost cea dintre Muntenegru si Romania. Una, practic, fara miza sportiva. Ex-iugoslavii erau cu gandul la Istanbul, “Vulturii” - probabil la echipele de club, unde vor intra imediat in pregatire, dupa cateva zile pe care le vor petrece in sanul familiilor lor.

Nu a fost, asadar, miza sportiva, ci doar una plina de simboluri. Au lipsit Rice si Moldoveanu, ambii din motive medicale. Elevii profesorului Tanjevic si-au respectat blazonul si competitia. In lupta au intrat celebrii  Vucevic si Dubljevic. De partea cealalta, Marcel Tenter a vrut sa demonstreze ca e timpul ca baschetul romanesc sa priveasca spre viitor. Asa se face ca, minute bune, pe teren au fost cei trei jucatori U20, campioni europeni in Divizia B acum doar cateva luni: Kuti, Cate si Nicolescu, toti punctand pe tabela. Experienta a fost reprezentata, in tabara romana, de Andrei Mandache, primul jucator care a reusit un triple-double la un turneu final EuroBasket in ultimii 22 de ani (Toni Kukoc, impotriva Finlandei, la EuroBasket 1995).

Scorul final a fost MUNTENEGRU - ROMANIA  86-69. Pentru tricolori au punctat Kuti 18 puncte, Mandache 14 puncte 10 recuperari 12 pase decisive, Baciu 11, Torok 10, Paliciuc 6, Nicoara 6, Cate 2, Nicolescu 2.
Dubljevic si Vucevic au fost cei mai buni marcatori ai Muntenegrului, ambii cu 19 puncte.
Statistica integrala a partidei poate fi consultata AICI.

******************************************************************************************

La ora scrierii acestor randuri, luminile s-au stins in Sala Polivalenta.
Tribunele s-au golit si vor ramane asa si maine.
Si poimaine.
Idolii care au fost la Cluj, fie ca se numesc Gasol, Rubio, Saric, Bogdanovic, Hanga, Satoransky, Mandache, Moldoveanu sau Kuti, se vor dispersa, in cateva ore, in diferite colturi ale planetei. Langa Sala Polivalenta, la Cluj, in noapte, la lumina unui bec mult prea slab, cativa pusti inca bat mingea si arunca la cos.

Discipolii celor mari sunt aici. Printre noi. E datoria Romaniei sa-i vada, sa-i creasca si sa aiba grija de ei.

Parteneri