Foto

Informatii importante referitoare la reluarea pregatirii sportive!

Federatia Romana de Baschet a transmis, astazi, tuturor structurilor afiliate la FRB, o adresa de informare oficiala prin care se arata ca, dupa o lunga perioada in care activitatea noastra sportiva a fost oprita, incepand din aceasta saptamana, in acord cu respectarea normelor publicate de autoritati, activitatea de pregatire in spatii inchise poate fi reluata.

Astfel, in data de 30 mai 2020, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Tineretului si Sportului si Ministerul Sanatatii, nr. 601/2020, pentru aprobarea regulamentelor privind conditiile necesar a fi respectate in vederea reluarii competitiilor sportive in aer liber sau in bazine acoperite sau aflate in aer liber, precum si a activitatilor de pregatire sportiva in spatii inchise, in bazine acoperite sau aflate in aer liber de catre sportivii profesionisti, sportivii de performanta si/sau legitimati. Masurile se aplica in perioada starii de alerta, in conditiile ridicarii graduale a restrictiilor, coroborat cu necesitatea asigurarii desfasurarii in conditii de siguranta sanitara a activitatii sportive, antrenamente si competitii.

Ordinul comun MTS/MS nr 601/2020 contine 3 anexe, care fac parte din acest act normativ, dupa cum urmeaza:
Anexa nr. 1 – Regulament privind conditiile necesar a fi respectate de catre sportivii profesionisti, sportivii de performanta si/sau legitimati in vederea reluarii competitiilor sportive organizate in aer liber; (vezi AICI)
Anexa nr. 2 – Regulament pentru reluarea activitatii de natatie in bazinele acoperite si in aer liber din Romania; (vezi AICI)
Anexa nr. 3 - Regulament privind conditiile necesar a fi respectate in vederea desfasurarii de catre sportivii profesionisti, sportivii de performanta si/sau legitimati, a activitatilor de pregatire fizica organizate in spatii inchise; (vezi AICI)

Avand in vedere specificul activitatii de baschet, va informam ca, la acest moment, prin Ordinul comun MTS/MS nr. 601/2020, Anexa 3, activitatile de pregatire fizica organizata pentru sportivii de performanta si/sau legitimati pot incepe cu respectarea normelor impuse in acest act normativ.

Mai jos gasiti un scurt rezumat al masurilor prevazute in Anexa 3 si care trebuie respectate in derularea activitatii de pregatire fizica organizata in spatii inchise.

Pentru organizarea activitatii de pregatire fizica trebuie luate urmatoarele masuri:

- Organizarea spatiului de pregatire sportiva astfel incat sa permita mentinerea distantei de minimum 2 metri intre oricare doua persoane si un spatiu pentru fiecare persoana de 7 metri patrati;

- Coordonarea administratorilor salii cu autoritatile de sanatate si cele locale astfel incat asigurarea sanatatii tuturor participantilor la activitatea sportiva, dar si a personalului auxiliar sa reprezinte obiectivul prioritar;

- Plasarea la loc vizibil a anunturilor scrise privind regulile de igiena, distantare fizica si cele de acces in sala;

- Triajul observational zilnic la intrarea in sala. Nu se va permite accesul persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree, stare generala alterata) si febra mai mare de 37,3 grade C;

- Plasarea recipientelor cu solutii dezinfectante pentru maini la intrarea in sala;

- Elaborarea planurilor de sanatate si securitate in munca, în conformitate cu normele in materie;

- In cazul incaperilor climatizate prin recircularea aerului, se efectueaza nebulizarea o data pe saptamana, in afara programului de lucru si se efectueaza dezinfectia instalatiei de climatizare conform instructiunilor producatorului;

- Suprafetele si spatiile comune vor fi dezinfectate frecvent (cel putin o data la 4 ore);

- Asigurarea unei ventilatii adecvate a tuturor incaperilor sau aerisirea lor periodica, cel putin o data la 4 ore.


In cazul in care sala este prevazuta cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora in regim de circuit si se va incuraja utilizarea unui singur tip de aparat in cadrul aceleiasi sesiuni de antrenament. Aparatele sportive vor fi dezinfectate inainte si dupa fiecare utilizator;
De asemenea, cu exceptia perioadei de desfasurare a activitatilor fizice intense, purtarea mastii este obligatorie pe toata durata prezentei in sala;

Acelasi act normativ stabileste faptul ca este interzisa folosirea in comun a dusurilor, saunei si altor zone cu risc mare de transmitere a virusului.

Nerespectarea prevederilor privind organizarea spatiului de pregatire fizica, astfel incat sa permita mentinerea distantei de minimum 2 metri intre oricare doua persoane si un spatiu pentru fiecare persoana de 7 metri patrati, constituie contraventie si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile HG nr. 857/2011, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice.

In cazul in care o persoana care participa la activitatea de antrenament suspecta/confirmata cu Covid-19 se realizeaza operatiuni de dezinfectie a incaperilor respective de catre unitati de dezinfectie, dezinsectie si deratizare autorizate.

Departamentul Tehnic al FRB recomanda cluburilor sportive si antrenorilor sa respecte, in acest moment, urmatoarele principii in pregatirea fizica si tehnico-tactica a sportivilor:

- antrenorul va organiza colectivul pentru pregatirea INDIVIDUALA, fizica si tehnica, respectand regulile de distantare din Ordinul 601/2020, fara contact si fara interactiune intre sportivi, in baza conceptului UN SPORTIV – O MINGE.

In functie de evolutia pandemiei din saptamanile viitoare, precum si de regulile impuse de autoritati, antrenamentele se vor putea desfasura gradual pe grupe/posturi lucrandu-se pe ateliere, in aceasta faza fiind permisa transmiterea mingii intre componentii grupului, dar fara interactiune.

Pe viitor, in functie de masurile de relaxare communicate de autoritati se va putea permite interactiunea intre sportivii aceluiasi grup/atelier si contactul moderat si/sau antrenamentul colectiv si pregatirea specifica premergatoare competitiilor.

Ordinul comun MTS/MS nr 601/2020 – vezi AICI

Parteneri