Foto

Ofiterii de integritate ai federatiilor europene s-au reunit la Atena

Cea de-a doua întâlnire globală a inițiativei FIBA Single Point of Contact (SPOC), găzduită de FIBA Europe în cooperare cu Federația Elenă de Baschet din Atena, a reunit 21 de SPOC europeni, precum și colegii lor din Australia, Japonia, Thailanda și Capul Verde.

Consfătuirea de două zile a inclus prezentări ale unor vorbitori precum George Mavrotas, Secretarul General al Sportului al Republicii Elene, Dieter Braekeveld, ofițer de integritate în sport la Centrul INTERPOL pentru Crima Financiară și Anticorupție, Fotini Karamanlaki, Șeful Departamentului de Etică, Integritate și Comisia de conformitate din cadrul Comitetului Olimpic Elen și o sesiune practică privind tehnicile de investigare a trucării meciurilor, condusă de compania Harod Associates.

SPOC-urile care reprezintă 25 de Federații Naționale au aflat, de asemenea, despre cele mai recente evoluții în programele și inițiativele de integritate și salvgardare ale FIBA și au avut ocazia să facă schimb de bune practici din diferite studii de caz.

Obiectivul principal al întâlnirii a fost de a continua construirea rețelei de SPOC care lucrează în cadrul Federațiilor Naționale și cu parteneri-cheie.

Federatia Romana de Baschet a fost reprezentată de ofiterul de integritate Emil Kosztelnik, care a declarat: "A fost o întâlnire extrem de interesantă, în care mai multe entități semnificative în lumea sportului și-au reunit forțele și au făcut schimb de bune practici în combaterea trucării meciurilor. CIO si FIBA si-au prezentat punctul de vedere si au insistat ca toate federatiile nationale de baschet sa isi infiinteze propriul cod si propria comisie de preventie impotriva trucării meciurilor. Este imperios necesar să facem toate eforturile pentru a ne asigura că sportivii și fanii beneficiază de un baschet curat".

Inițiativa SPOC, care a fost introdusă în 2022, urmărește succesul programului SWISH, cu numirea unui SPOC - punct unic de contact - de către toate Federațiile Naționale un element central al planului de integritate al FIBA.

Parteneri