Precizari referitoare la interpretarea corecta a unor situatii de joc

REGULI SI INTERPRETARI OFICIALE
 
Precizari referitoare la interpretarea corecta a unor situatii concrete de joc
 
S-au primit un mare numar de intrebari referitoare, la interpretarile oficiale ale noilor prevederi regulamentare si la aplicarea mecanicii arbitrajului cu 3 arbitri pe terenul de joc.Trebuie sa fie clar pentru toata lumea, ca in momentul de fata exista si avem la dispozitie un set de Interpretari Oficiale si un Manual de Mecanica a arbitrajului cu 3 arbitri pe terenul de joc, asa cum au fost ele publicate de FIBA. Dorim sa va reamintim ca nu trebuie sa existe alte interpretari personale ale regulilor si a aplicarii mecanicii arbitrajului, dupa cum in mod clar este prevazut si subliniat  in Regulile Oficiale ale Jocului de Baschet FIBA. Orice arbitru care solicita clarificari sau are intrebari referitoare la reguli, acestea trebuie  transmise Instructorilor Nationali, respectiv  Departamentului arbitrilor din cadrul FIBA Europa, care va da un raspuns oficial, fie de la propria Comisie Tehnica sau de la Comisia Tehnica FIBA  daca este necesar. Desigur, putem avea opinii si discutii,dar este foarte important sa ne asiguram ca vom respectam regulile jocului. Pe terenul de joc, trebuie sa avem aceeasi abordare si aceeasi maniera in toate jocurile, fie ca acestea se desfasoara in cadrul Competitiilor Nationale sau Internationale. Acest lucru este foarte important pentru a asigura uniformitatea arbitrajului, in toate competitiile. Urmeaza cateva exemple, actuale, pentru care s-au obtinut clarificarile necesare:
 
Exemplul 1:
A1 sta cu mingea in maini aproape de linia de centru, in terenul sau din spate, iar coechipierul sau A2 se afla de asemenea aproape de linia de centru in terenul sau din spate. A1 paseaza mingea lui A2. Cand mingea se afla in aer, aceasta este atinsa de catre B1, care atinge cu un picior terenul sau din spate. Aceasta simpla atingere, nu schimba directia mingii, pe care A2 o prinde. La momentul la care mingea este atinsa de B1, se va considera ca aceasta, a ajuns in terenul din fata al echipei A?
 
Interpretarea corecta:(Articolul 28.1.2, punctul 3). Da si vom avea o noua perioada de 8 secunde pentru echipa A,  in terenul ei din spate, in cadrul aceleasi perioade de 24 secunde (Articolul 28.1.2, punctul 4). Aceasta situatie se interpreteaza la fel si daca mingea atinge un arbitru, care are o parte a corpului sau in contact cu terenul din fata al echipei A.
 
Exemplul 2:
A1 sta cu mingea in maini, incalecand linia de centru (sau aflandu-se in terenul sau din spate). A2 se afla, de asemenea, in aceeasi pozitie, incalecand linia de centru. A1 paseaza mingea cu pamantul,  iar aceasta atinge terenul sau din fata. A2 prinde mingea, fara ca aceasta sa fi fost atinsa de nici un alt jucator. Dupa ce a atins terenul din fata, se considera ca mingea se afla in terenul din fata al echipei A si vom avea o noua perioada de 8 secunde pentru echipa A,  in cadrul aceleasi perioade de 24 secunde ?
 
Interpretarea corecta:Nu, nu vom avea o perioada noua de 8 secunde pentru echipa A, pentru ca echipa A nu a trecut mingea in terenul din fata conform prevederilor Articolului 28.1.2.
 
Exemplul 3:
Jucatorul A1 elibereaza mingea in urma unei aruncari la cos din actiune. In timp ce mingea se afla in aer, se sanctioneaza o greseala impotriva aparatorului  B2, comisa asupra lui A4. Pe aparatul de 24 de secunde, au mai ramas 10 secunde din perioada de 24 secunde, la momentul sanctionarii greselii lui B2.

  • Greseala lui B2, este cea de-a 5-a greseala de echipa B, din aceasta perioada.
Mingea,
a)    Intra in cos.
b)    Atinge inelul dar nu intra in cos.
 
Interpretarea corecta:
a)    Cosul este valabil si jucatorului A4 i se vor acorda 2 aruncari libere.
b)    Jucatorului A4 i se vor acorda 2 aruncari libere.
  • Greseala lui B2, este cea de-a 2-a greseala de echipa B, din aceasta perioada.
Mingea,
a)    Intra in cos.
b)    Atinge inelul dar nu intra in cos.
 
Interpretarea corecta:
In ambele cazuri, (a) – (cosul este valabil) si (b), mingea va fi acordata echipei A, pentru o repunere in joc, cu 14 (patrusprezece) secunde ramase pe aparatul de 24 secunde.
Aceasta situatie se administreaza, in conformitate cu Interpretarile Oficiale ale Articolului 29.
Comentariul 4,
  • Daca patrusprezece (14) sau mai multe secunde sunt afisate pe ecranul aparatului de douazeci si patru (24) secunde, la momentul la care jocul a fost oprit, aparatul de douazeci si patru (24) secunde nu trebuie resetat, iar jocul trebuie sa continue de la timpul la care a fost oprit.
·         Daca treisprezece (13) sau mai putine secunde sunt afisate pe ecranul aparatului de douazeci si patru (24) secunde, la momentul la care jocul a fost oprit, aparatul de douazeci si patru (24) secunde trebuie resetat la patrusprezece (14) secunde.
De aceea:
(a)   - Echipei A trebuie sa i se acorde cosul marcat, aparatul de 24 de secunde trebuie
   resetat la patrusprezece (14) secunde, iar echipa A va repune mingea, din afara
   terenului de joc, din locul cel mai apropiat de cel in care s-a comis greseala.
(b)  -  Aparatul de 24 de secunde trebuie resetat la patrusprezece (14) secunde, iar echipa A
   va repune mingea,din afara terenului de joc,din locul cel mai apropiat de cel in care s-a
   comis greseala.
 
Mecanica arbitrajului cu 3 arbitri pe terenul de joca suferit modificari, ca urmare a ultimelor schimbari, efectuate si adoptate in luna Octombrie 2010, in Regulamentul Oficial al Jocului Baschet. Trebuie sa reamintim TUTUROR arbitrilor ca exista NUMAI un singur sistem de arbitraj cu 3 arbitri pe terenul de joc si nu trebuie sa existe alte sisteme sau interpretari personale.
Arbitrajul jocului de baschet, cu 3 arbitri pe terenul de joc, adoptat de FIBA , este foarte clar stabilit in Manualul Mecanicii cu 3 arbitri pe terenul de joc.
 
Arbitrul de cap– trebuie sa initieze rotatia cu un scop precis. Rotatia nu trebuie initiata, doar pentru simplul fapt ca, mingea a trecut de pe partea puternica pe partea slaba. Aveti rabdare si observati dezvoltarea actiunii si a jocului cu mingea inainte de a initia rotatia. Nu trebuie sa fiti static la nivelul liniei de fund, miscati-va continuu si mentineti in permanenta pozitia corpului deschisa spre joc. Nu ramaneti sub cos, nu trebuie sa va aflati in linie dreapta, in spatele jucatorilor, in actiunile de patrundere spre cos si evitati sa sanctionati infractiuni comise la jocul cu mingea, atunci cand va aflati pe partea opusa actiunii.
 
Arbitrul de centru– trebuie sa se deplaseze continuu intre marginea semicercului in care nu se sanctioneaza fortarea cu mingea si marginea vechiului semicerc trasat cu linii intrerupte. Nu urmariti jocul cu mingea, in jurul liniei de 3 puncte, atunci cand aceasta nu se afla in zona de responsabilitate primara sau la jumatatea terenului de joc. Deplasati-va, conform dezvoltarii actiunii de joc si ajutati arbitrul de cap la actiunile de aruncare la cos, precum si la cele de recuperare a mingii. Urmariti jocul in zona de restrictie si mentineti pozitia corpului deschisa spre joc pentru a observa „fereastra” dintre aparator si atacant.
 
Arbitrul de coada-  trebuie sa-si mentina o pozitie larg deschisa spre directia de dezvoltare a actiunii de joc. Deplasarea este identica cu cea a arbitrului de coada din Manulul mecanicii arbitrajului cu doi arbitri pe terenul de joc. Penetrati pe linia de tusa iar spre interiorul terenului de joc doar atunci cand dezvoltarea actiunii de joc, va solicita acest lucru. Nu penetrati prea adanc, spre linia de fund sau in interiorul terenului de joc, pentru ca veti intampina dificultati la o tranzitie rapida din pozitia de arbitru de coada spre cea de arbitru de cap. (Pana la marginea liniei de 3 puncte este suficient, in general).
 
Controlul jocului– este necesar sa acordam o atentie sporita asupra momentelor in care se solicita schimbari de jucatori sau minute de intrerupere. Recent s-au observat in diverse jocuri din competitii nationale si internationale, situatii in care o echipa a reluat jocul cu 6 jucatori pe terenul de joc.Procedurile regulamentare referitoare la situatiile mai sus mentionate trebuie strict respectate si nu trebuie permis jucatorilor sau inlocuitorilor, ramanerea respectiv intrarea pe terenul de joc, daca aceste proceduri nu au fost respectate. Verificati atent si colaborati cu oficialii de la masa scorerului, inainte de a relua jocul, pentru a evita astfel de situatii nedorite.
Supravegheati permanent comportamentul antrenorilor si a membrilor echipei care ocupa locurile de pe banca de rezerve.
Incepand de acum, toate jocurile din toate competitiile nationale si internationale, devin din ce in ce mai importante. Va solicitam sa fiti atenti si concentrati, pentru ca echipa de arbitri sa aiba performante bune. Cele mai bune jocuri, trebuie sa ofere exemple bune de arbitraj, din partea arbitrilor, a comisarilor si a oficialilor de la masa scorerului.
 
Material publicat in Buletinul Informativ – Decembrie 2010, Ianuarie 2011, destinat arbitrilor si comisarilor, de catre: Miguel Betancor – FIBA Europe Referee Coordinator

Traducere si adaptare,
Ion Olaru – Comisar FIBA, Instructor National


Parteneri