Foto

Vulturii au incheiat FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers cu o prestatie buna impotriva Poloniei

Reprezentativa masculina de baschet a Romaniei a cedat la mare lupta in aceasta seara, la Gliwice, in fata puternicei selectionate a Poloniei, cu scorul de 81-88 (26-34, 21-16, 16-25, 18-13), intr-un meci care a incheiat conturile Grupei A din cadrul FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers. In urma rezultatelor din aceasta ultima fereastra, Israel, Spania si Polonia au obtinut vizele pentru turneul final continental de anul viitor, in vreme ce Vulturii pregatiti de antrenorul Tudor Costescu vor juca in cea de-a doua faza a preliminariilor FIBA Basketball World Cup 2023.


Ultimul joc al Grupei A din cadrul FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers a adus fata-n fata in aceasta seara in Gliwice Arena selectionatele similare ale Poloniei si Romaniei. La fel ca si in partida inaugurala cu Israel din aceasta ultima fereastra, tanara echipa nationala coordonata de pe margine de antrenorul Tudor Costescu a avut o evolutie buna impotriva sfert-finalistei Cupei Mondiale din 2019, Polonia avand parte de o opozitie serioasa din partea Vulturilor pana la ultimele faze din meci. Cateva mici inexactitati in aparare si unele ratari in momentele cruciale au facut ca Polonia sa isi treaca in cont o victorie obtinuta cu mari emotii, cu scorul de 88-81, Vulturii dand dovada inca o data ca pot ridica probleme marilor forte ale Europei. A fost un joc in care tinerii baschetbalisti romani au jucat de la egal cu adversarii lor mult mai bine cotati iar Mirel Dragoste si colegii au reusit sa-l tina pe cunoscutul american AJ Slaughter la cota zero pana la final. Din pacate, finalul a apartinut gazdelor, care au speculat din plin unele inexactitati din tabara tricolora, in pofida eforturilor deosebite depuse de intreaga noastra echipa. S-au remarcat din nou Maciuca (16 p, 2x3, 3 rec, 1 pasa, 2 int), Nicolescu (15 p, 4x3, 3 rec, 2 pase, 1 int) si Popa (11 p, 3x3, 2 rec, 2 pase), precum si ambii pivoti, Olah (10 p, 2x3, 5 rec, 2 pase) si Uta (10 p, 9 rec, 2 pase, 3 cap), ultimul fiind foarte aproape de un double-double si o eficienta de +21 desi a intampinat o opozitie puternica din partea colosilor polonezi Balcerowski (2,16 m), Olejniczak (2,10 m)  si Dziewa (2,08 m).  




La finalul meciului, au fost invitati pentru scurte declaratii de presa principalii marcatori ai nationalei noastre, Maciuca si Nicolescu.
“Ne-am dorit foarte tare o victorie in aceasta seara, mai ales ca era ultimul joc din aceasta campanie. Incheiem seria fara victorie, dar este limpede pentru toti ca am facut parte dintr-o grupa foarte puternica, in care ne-am luptat cu laureata mondiala Spania, cu sfert-finalista World Cup 2019, Polonia, dar si cu Israel, care a si castigat aceasta campanie. Pentru intregul efort depus in aceasta campanie de toti componentii echipei Romaniei sunt de parere ca meritam macar o victorie. Am aratat caracter si daruire si asta ne face sa fim increzatori. Fireste, nu schimba din amaraciunea infrangerii, desi la fel ca la meciul cu Israel a fost un meci echilibrat, in care am fi putut sa obtinem victoria. Suntem optimisti, insa, in ceea ce priveste viitorul si suntem convinsi ca putem sa fim un oponent dificil pentru multe nationale”, a subliniat capitanul Bobe Nicolescu.

La randul sau, principalul marcator al nationalei in aceasta fereastra, tanarul Mihai Maciuca, a mentionat: “Consider ca echipa noastra a jucat foarte bine. Din pacate pentru noi, nu am reusit sa castigam nici acest meci, dar am aratat atitudine si o mentalitate potrivita. Consider ca aceasta echipa are viitor iar in aceasta fereastra ne-am demonstrat ca putem sa jucam impotriva echipelor puternice din Europa de la egal la egal. Sunt multumit de faptul ca am contat si am fost un adversar redutabil pentru echipe ca Israel si Polonia, chiar daca n-am castigat. Formam deja un grup unit, compact, si cred ca acest lucru ne va ajuta in viitor, mai ales ca de la meci la meci capatam mai multa experienta.”
Ceva mai taziu, au fost invitati antrenorul Tudor Costescu si pivotul Rares Uta pentru alte declaratii – vezi AICI intreaga conferinta de presa.


In urma rezultetelor inregistrate in ultima fereastra de la Gliwice, iata cum arata clasamentul final al Grupei A, cu precizarea ca primele trei nationale au obtinut calificarea la FIBA EuroBasket 2022, in vreme ce ultima clasata va evolua, in vara, in cadrul fazei a doua a preliminariilor FIBA Basketball World Cup 2023:
1.    ISRAEL – 11 puncte (5 victorii, 1 infrangere)
2.    SPANIA – 10 puncte (4 victorii, 2 infrangeri)
3.    POLONIA – 9 puncte (3 victorii, 3 infrangeri)
4.    ROMANIA – 6 puncte (6 infrangeri)

Toate rezultatele si statisticile din campania de calificare la FIBA EuroBasket 2022 se gasesc AICI



Vulturii vor juca in vara in preliminariile FIBA Basketball World Cup 2023


Tot in acest week-end, mai exact sambata seara, s-au incheiat si prrecalificarile pentru FIBA Basketball World Cup 2023, Portugalia, Belarus, Slovacia si Islanda avansand in cea de-a faza, acolo unde va evolua in aceasta vara si nationala Romaniei. De altfel, in faza a doua a calificarilor pentru turneul final mondial se vor afla 12 nationale (patru grupe), alaturi de cele patru din precalificari urmand sa participe cele opt reprezentative care rateaza calificarea la FIBA EuroBasket 2022. Pentru moment, se cunosc deja sase dintre cele opt echipe, alaturi de Romania lista continand si numele nationalelor Letoniei, Suediei, Elvetiei, Austriei, si Muntenegru. Ultimele doua vor fi stabilite luni seara, dupa disputarea ultimelor meciuri din grupele FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers, dintre Macedonia de Nord si Estonia, respectiv dintre Lituania si Danemarca.

 

FOTO - copyright fiba.basketball

Parteneri