Foto

Decizii ale Consiliului Director din data de 26.08.2019


Sedinta Consiliului Director al Federatiei Romane de Baschet s-a desfasurat in data de 26.08.2019, la sediul FRB, cu prezenta a 13 membrii ai Consiliului Director. In calitate de invitat a participat la sedinta si juristul FRB, dl. Doru Toma.

In cadrul sedintei Consiliului Director al Federatiei Romane de Baschet din data de 26.08.2019 au fost aprobate si consemnate in procesul verbal urmatoarele decizii:


1. Se aproba cu unanimitate de voturi Regulamentele Specifice ale LNBM si CRM, sezonul 2019-2020, inclusiv modificarea punctului 7 din capitolul II al RSLNBM: „Din cauza faptului ca LNBM, sezonul 2018-2019, nu a avut prevazut sistem de retrogradare, in cazul retragerii unei echipe dupa efectuarea tragerii la sorti, la propunerea CCLTO, Consiliul Director al FR Baschet va decide o eventuala realocare a locului respectiv prin invitarea unei echipe care indeplineste conditiile de participare in LNBM”. Regulamentele Specifice vor fi postate pe site-ul FRB.

2. Se aproba cu unanimitate de voturi afilierea provizorie a structurii sportive CSM Sibiu.

3. Secretarul general al FRB, dl. Dan Berceanu, prezinta lista cluburilor care s-au inscris in LNBF. Se discuta situatia cluburilor si se valideaza participarea in LNBF si CRF a celor 14 echipe, cu precizarea ca CSM Targoviste nu are voie sa transfere jucatoare straine (va juca doar cu romance). Echipele nou aparute in LNBF vor fi obligate sa participe in CRF 3x3, editia 2019, dupa data de 15 septembrie.
Se prezinta noul format al LNBF si CRF, sezonul 2019-2020, cu 14 echipe:
Sistemul competitional:
LNBF: Se vor forma 2 grupe, Est si Vest, de cate 7 echipe, pe zone geografice si criterii valorice:
  - Grupa VEST: CSM Satu Mare, CSU Oradea, CS Baschet Arad, Universitatea Cluj-Napoca, BC Sirius Tg Mures, ACS KSE Tg Secuiesc, CSM Sibiu;
 - Grupa EST: ACS Sepsi Sic Sf Gheorghe, CS Tara Barsei 2011 Brasov, Rapid Bucuresti, CS Agronomia Bucuresti, CSM Alexandria, Phoenix Constanta, CSM Targoviste;
a). Faza 1 se va juca pe grupele respective, tur-retur, 12 jocuri in 14 etape; primele 3 echipe clasate din cele doua grupe vor forma grupa A, iar celelalte vor forma grupa B;
b). Faza 2 se va juca in grupe, tur- retur:   
 - Grupa A (6 echipe) -  10  jocuri;
 - Grupa B (8 echipe) – 12 jocuri
c). Faza 3: grupa A (1-6) va juca play-off; Turul 1, se vor juca meciurile dintre locurile 3-6 si 4-5, 3/5 jocuri, iar locurile 1 si 2 nu vor juca; Turul 2, se vor juca 3/5 jocuri in semifinale, in meciurile dintre locul 1 vs. invingatoarea dintre 4-5 si locul 2 vs. invingatoarea dintre 3-6; Turul 3, se vor juca 3/5 jocuri in finala mare si 2/3 jocuri in finala mica.
Celelalte echipe, locurile 7-14, vor juca play-out, 3 tururi, se vor juca 2/3 jocuri.
Cupa Romaniei, feminin: 2 tururi si Final 4;
In turul 1, locurile 1-2 din LNBF, sezonul 2018-2019, nu joaca si intra direct in turul 2; celelalte 12 echipe vor juca 6 jocuri, tur-retur, conform tragerii la sorti. In turul 2 al CRF vor intra cele 2 echipe care au stat si cele 6 invingatoare din Turul 1. Cele 4 invingatoare din Turul 2 vor participa la Turneul Final (Final 4) al CRF.
In Cupa Romaniei, feminin, se joaca dupa aceleasi reguli ca in LNBF (referitor la numarul de straini si regula romanilor).
Calendar competitional: 
- LNBF va incepe in data de 02 octombrie si se termina in data de 26 aprilie (varianta  cu 14 echipe);
Cupa Romaniei va incepe in 16 si 23 septembrie, cu Turul 1, iar Final 4 va avea loc in perioada 15-16 februarie.
- Inscrierea in LNBF si CRF: au drept de inscriere cluburile care au participat in LNBF in sezonul 2018-2019, precum si alte cluburi afiliate la FRB care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Cluburile afiliate provizoriu se pot inscrie si vor fi repartizate in una din grupele Est/Vest.
Un club poate inscrie o singura echipa in LNBF. Cluburile vor depune noul  formular de inscriere si dosarul cu toate documentele necesare validarii inscrierii. Echipele care se inscriu in LNBF au obligatia sa participe si in Cupa Romaniei, LNBF 3x3, CRBF 3x3 si Supercupa.
Termen limita inscriere – 21 august 2019
Tragerea la sorti LNBF si CRF – va avea loc pe 26 august, ora 12,30, la sediul FRB.
Repartizarea echipelor pe grupele din prima faza se va face in functie de:
a). zona geografica
b). clasamentul din sezonul 2018-2019, din LNBF;
c). indeplinirea conditiilor de validare: infrastructura; datorii fata de FRB; litigii cu jucatorii/antrenorii – decizii BAT; participarea in Liga Nationala de 3x3, sezonul 2019, si in CRF 3x3, 2018-2019; inscriere in cupele europene; nivelul profesional al antrenorilor; inscrierea echipelor de juniori in Campionatul National; plata taxei de participare (care include si taxa de inscriere);
Taxa inscriere: LNBF, CRF, LNBF 3x3 si CRF 3x3: 500 euro
Taxa participare in LNBF, CRF, LNBF 3x3 si CRF 3x3, conform hotararii AG din 2013: va cuprinde taxa de inscriere mai sus mentionata (pentru cele 4 competitii), baremul pentru teren al oficialilor pentru cele 3 faze ale LNB si 2 jocuri din CR.
- Transa 1 (faza1) – 1580 euro;
- Transa 2 (faza 2):
   - grupa A : 1250 euro + diferenta Turul 2 si F4, CR  
   - grupa B : 945 euro + diferenta Turul 2 si F4, CR; 
- Transa 3 (faza finala):
         - play-off: grupa 1-6: intre 1500 – 2250 euro; grupa 7 – 14: 405-810 euro 
Plata Transei 1 se va face pana in data de 02 septembrie 2019;
- Datorii catre FRB: cei care nu isi achita integral datoriile catre FRB pana la 02 septembrie 2019 vor suporta sanctiunile hotarate de CD.
- Infrastructura: echipele din grupele Est/Vest, A si B, trebuie sa joace in sali omologate cu dimensiuni regulamentare, sa aiba cel putin 1 tabela mare de scor, tabele de 24 de secunde deasupra panourilor, cu resetare la 14 secunde si zecimi de secunda pentru ultimele 5 secunde, sa aiba perimetru luminos cu leduri pe panouri (leduri galbene si leduri rosii), suprafata sa fie din parchet, sa indeplineasca normele de securitate, capacitatea sa fie mai mare de 400 de locuri (300 locuri grupa B), sonorizare, internet prin cablu, kituri inregistrare video.
- Litigii salariale cu jucatorii/antrenorii/agentii sau  decizii BAT: sanctiunile  se vor stabili de catre CD, in urma consultarilor cu FIBA, urmarindu-se prevenirea sanctiunilor, limitarea sumelor datorate, determinarea cluburilor sa-si achite datoriile. 
– Nivelul profesional al antrenorilor: antrenorii cu carnet de antrenor, categoriile senior sau maestru, posesor al licentei FRB de tip „AA” (numai pentru categorie, CC Antrenori va propune o taxa de exceptare); in colectivul tehnic al echipelor vor fi minimum 2 antrenori si maximum 4 antrenori (antrenor principal, 2 antrenori secunzi, 1 director tehnic); directorul tehnic trebuie sa aiba carnet de antrenor; din cei 4 membri ai colectivului tehnic, cel mult unul poate fi strain; antrenorul strain trebuie sa demonstreze ca in ultimii 5 ani a fost antrenor macar in 3 ani in prima liga din tara sa sau in alta tara;
- Participarea in Campionatul National de juniori:
Echipele feminine sunt obligate sa aiba o echipa de juniori inscrisa in Campionatul National U13 - U18, editia 2019-2020.
Echipele de juniori pot fi proprii sau in colaborare (protocolul de colaborare va fi inregistrat obligatoriu la FRB). Daca nu participa in Campionatul National de juniori sau se va rupe colaborarea: sanctiune – depunctare cu 5 puncte in LNBF, sezonul curent.
– Participare in LNBF 3x3 2019 si CRF 3x3 2019: neinscrierea sau neparticiparea la aceste competiti se sanctioneaza conform „Regulamentului Specific al competitiilor de 3x3”, conform deciziei CD din 22.10.2018: penalitate 10.000 euro pentru fiecare competitie si interzicerea transferurilor jucatorilor straini pentru sezonul 2019-2020 in LNBF si Cupa Romaniei Feminin.
- Inscriere in cupele europene: echipa campioana LNBF este obligata sa se inscrie intr-o cupa europeana organizata de FIBA (ELW sau ECW), sanctiune conform RGOC.
- Perioada de transfer: 27 august – pina cu 72 ore inainte de primul joc din LNBF; echipele vor avea dreptul sa transfere maxim 5 jucatoare straine; sunt permise 6 inlocuiri de jucatori straini si romani pana la 28 februarie 2020; in perioada 01-31  martie 2020 echipele mai au dreptul la un transfer prin care sa inlocuiasca un jucator foarte grav accidentat, cu aprobarea Comitetului Executiv.  Jucatoarea accidentata nu va mai avea drept de joc pana la finalul campionatului in curs. 
- dosarul de transfer trebuie depus in termen, dar jucatorul primeste drept de joc numai cand este obtinuta cartea verde si se face dovada achitarii taxei de transfer sau a taxei de jucator strain;
- Taxa jucator strain / Taxa transfer:
Feminin: 750 euro (pentru straine); 550 lei (pentru romance);
- Taxa formare juniori (platita in fiecare an cluburilor formatoare, prin FRB, pentru fiecare jucator nascut 2000 sau mai tanar, pana la varsta de 25 de ani): 750 de euro pe an de jucator. FRB va directiona banii catre cluburile formatoare conform unei proceduri stabilite de CC Antrenori, retinand un comision de 10%. Jucatorul tanar primeste drept de joc numai dupa achitarea taxei de formare.
- Lista jucatoarelor cu drept de joc: va fi de maximum 18 jucatoare (fosta L15);
- Jucatoare straine: echipele din grupele EST, VEST, A, B, 1-6, 7-14 cu exceptia celor care participa in cupe europene FIBA, au dreptul sa aiba in lotul largit si sa inregistreze pe foaia de arbitaj maxim 5 jucatoare straine  (dintre cele 5 straine, maximum 2 non-europene). Echipele din cupele europene au dreptul sa aduca in plus doar 2 jucatoare straine, indiferent de nationalitate, cu drept de joc pe toata durata sezonului competitional intern.
Statutul jucatoarelor europene/non-europene in LNB si Cupa Romaniei se va stabili in functie de pasaportul prezentat in dosarul de transfer.
- Regula romanilor: cel putin doua jucatoare romance prezente in permanenta pe teren, dar cel putin o jucatoare U23 trebuie sa fie pe toata durata jocului; regula este valabila pentru toate grupele LNBF si CRF;
- Barem arbitraj si comisar:
-  in grupele Est, Vest, grupa B, grupa 7-14 si turul 1 CR, baremul de arbitraj va fi de 167 brut lei de arbitru si 125 lei brut pentru comisar, si se vor achita prin taxa de participare.
-  in grupele A, grupa 1-6, Turul 2 CR si F4, baremul va fi cel din sezonul 2018-2019 pentru grupa A, Rosie si 1-8, si se va achita din taxa de participare.
Pentru ceilalti oficiali si asistenta medicala, LNBF si CRF, raman aceleasi baremuri din sezonul 2018-2019. 
- Statistica/inregistrare video (contract FRB): obligatoriu pentru toate echipele din LNBF si CRF.
1. Pentru sezonul 2019-2020, FR Baschet a incheiat un contract pentru sistemul KeyMotion care va fi instalat gratuit, in salile in care va desfasura meciurile si antrenamentele, pentru a avea acces la toate imaginile pentru partea de scouting. De asemenea, sistemul KeyMotion ofera posibilitatea utilizarii in timpul meciurilor a sistemului Instant Replay, pentru arbitraj; ca urmare, in salile in care sistemul este instalat, trebuie sa existe obligatoriu la masa oficiala un laptop pe care sa ruleze sistemul Instant Replay, care sa poata fi accesat de arbitri in timpul meciului, in conditiile prevazute in Regulamentul FIBA. Pentru instalarea noului sistem de scouting KeyMotion, cluburile trebuie sa asigure, in salile in care joaca, urmatoarele:
a). Conexiune internet FIBERLINK 1000, canal garantat exclusive pentru sistemul KeyMotion – cost lunar 40 lei
b). Cablaj intern de la acces point internet pana la locatia camerei – minim 50 metri cablu ( cost estimate 250 lei )
c). Mufe – 50 lei
d). Laptop pentru Instant Replay
Punctajele din grupa:
- Daca in grupele Est si Vest vom avea acelasi numar de echipe, in grupele A si B se intra cu toate punctele acumulate in prima faza; Daca vom avea un numar inegal de echipe in grupele Est si Vest, atunci in grupele A si B se va intra cu „0” puncte.
Retragerea din competitie:
- retragere inainte de inceperea competiei  - amenda 5.000 euro + se pierde taxa de participare;
- retragere in timpul competitiei  - se joaca mai departe grupa in 6 (7) echipe, se aplica RGOC; in faza urmatoare, se completeaza grupele cu urmatoarele echipe din celelalte grupe;  sanctiuni: amenda 10.000 euro + se pierde taxa de participare;
Se supune la vot noul format al LNBF si CRF cu 14 echipe si se aproba cu unanimitate de voturi.

4. Se analizeaza memoriul inaintat de clubul CSM Oradea, referitor la numarul jucatorilor naturalizati care pot fi folositi intr-un joc din LNBM. Se supune la vot: 4 voturi pro memoriu, 3 impotriva si 5 abtineri; Dl. Sere nu a votat fiind implicat. Se respinge memoriul clubului CSM Oradea.

5. Presedintele FRB, dl. Horia Paun, prezinta cazul antrenorului Gabriel Clapon care, la clinicul de antrenori de la Oradea, a adus injurii la adresa FRB. Comisia de Disciplina propune o suspendare de 3 luni si o amenda de 500 euro, conform art 20 din Regulamentul de Disciplina. Se valideaza cu unanimitate de voturi sanctiunea propusa de Comisia de Disciplina, incepand cu data inceperii CN de juniori/seniori, sezonul 2019-2020. Dl. Claudiu Fometescu propune excluderea antrenorului Gabriel Clapon din Colegiul Central al Antrenorilor. Se aproba cu unanimitate de voturi.

6. Secretarul general al FRB, dl. Dan Berceanu, informeaza membrii Consiliului Director despre deciziile Comitetului Executiv al FRB din data de 29 iulie 2019, de la Oradea.

7. Cazul sportivului Aurelian Gavriloaia, care a avut un comportament inadecvat la echipa nationala U18 si a fost exclus din lotul national. Se prezinta raportul antrenorului Hristu Sapera si punctul de vedere al jucatorului. Se analizeaza si in final se aproba cu majoritate de voturi ca sportivul Aurelian Gavriloaia sa fie suspendat pentru 4 etape incepand cu debutul sezonului competitional 2019-2020 (SuperCupa Romaniei).

8. Secretarul general al FRB, dl. Dan Berceanu, prezinta situatia inscrierilor in Liga 1, masculin. S-au inscris 12 echipe, dar ulterior s-a retras echipa CSM Bucuresti.
Se propune un sistem competitional cu o serie unica, cele 11 echipe jucand in prima faza, tur-retur, 20 de jocuri. In faza urmatoare se va juca play-off de 6, 3 tururi de 2/3 jocuri, iar celelalte vor juca pentru clasament.
Echipele clasate pe primele 2 locuri vor sustine, inaintea inceperii sezonului 2020-2021, un baraj de promovare cu echipele de pe locurile 15 si 16 din LNBM 2019-2020.
Echipele satelit au aceleasi reguli pentru jucatori ca celelalte echipe: se joaca numai cu romani, L18, din cei 12 jucatori inscrisi pe foaia de arbitraj cel putin 6 sa fie sub 23 ani (nascuti 1997 sau mai mici); se admite „pasaportul de teren” pentru juniorii de alta cetatenie, care au activat cel putin 2 sezoane complete si consecutive la un club din Romania; permanent pe teren trebuie sa fie cel putin 2 jucatori sub 23 ani; 
Echipele satelit au voie sa participe in play-off, dar nu au voie sa mearga la barajul de promovare in LNBM.
Calendar competitional orientativ: 13 octombrie 2019 – 12 aprilie 2020;
- taxa formare juniori – 750 euro;
- baremul de teren va fi de 167 lei brut/arbitru si 125 lei brut/comisar si vor fi achitate pe baza CAS incheiat intre oficial si clubul gazda (asa cum s-a procedat sezonul trecut, in grupa C);
- tragerea la sorti va avea loc in 09 septembrie, ora 12, la sediul FRB.

9. Se prezinta adresa FR Handbal, prin care se arata ca in periada 13-19 martie 2020 se va organiza la Cluj, in BT Arena, Turneul Preolimpic. Se aproba cu unanimitate de voturi ca etapele din 14 si 18 martie ale echipei U-BT Cluj-Napoca sa fie reprogramate sau se va aplica rocada. 

10. Se aproba cu unanimitate de voturi ca juniorul Tudor Somacescu sa aiba drept de joc la seniori in Liga 1.

11. Se aproba cu majoritate de voturi sa se aplice grila „0” euro pentru sportivii de la echipele retrase din CN, in sezonul 2018-2019. Pentru celelalte cazuri, neprevazute in regulament, Consiliul Director va decide pentru fiecare caz in parte.

12. Memoriu CSA Steaua, prin care se solicita o derogare pentru Catalin Burlacu pentru a sustine examenul de licentiere A in septembrie 2019. Se aproba cu unanimitate de voturi.

13. Memoriile echipelor din LNBM 3x3, care nu au putut participa la cele 4 turnee obligatorii din cauza sistemului de inscriere la turneele Sport Arena. Se aproba cu majoritate de voturi sa fie absolvite de sanctiuni daca, pana incepe sezonul 2019-2020, vor face dovada participarii la un alt turneu 3x3 organizat de Sport Arena.

14. Memoriul parintilor de la 4Sports. Cluburile implicate trebuie sa respecte protocolul incheiat intre ele si regulamentele FRB.

15. Juristul Doru Toma informeaza asupra deciziilor Comisiei de Disciplina din data de 26.08.2019, referitor la cazurile junioarelor de la echipa nationala U20, precum si la cazurile Rolland Torok si Nandor Kuti.

16. Se efectueaza tragerea la sorti pentru LNBF si CRF, sezonul 2019-2020.

Parteneri