Foto

Doliu in baschetul romanesc: s-a stins din viata Mihai Dimancea

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristate si profund regret trecerea in nefiinta a fostului mare baschetbalist Mihai Dimancea.Fostul international stelist s-a stins din viata astazi, la varsta de 83 de ani, astfel ca baschetul romanesc mai pierde inca o stea din constalatia performerilor sai. Alaturi de multi alti stelisti care au trecut in nefiinta, Mihai Dimancea face parte din galeria jucatorilor importanti din istoria baschetului autohton, fiind unul dintre jucatorii de baza ai echipei Steaua Bucuresti din anii 60-70.

Născut la data de 31 august 1940, Mihai Dimancea a fost atras inca din copilarie de sportul cu mingea la cos, descoperind primele taine ale baschetului la CSŞ 6 Bucureşti (Liceul Gheorghe Şincai), sub comanda profesorului Victor Tibacu. Fiind un coordonator de joc talentat si muncitor, este transferat la echipa divizionara Metalul 23 August Bucuresti, unde l-a avut ca antrenor pe Alexandru Puiu Popescu. Ulterior, in 1962, se transfera la marea echipa pregatita de legendarul Constantin Herold, Steaua Bucureşti fiind si clubul care i-a castigat definitiv inima pina in clipa in care a inchis definitiv ochii.

În tricoul cu numarul 11 al Stelei, a cucerit patru titluri naţionale (1963, 1964, 1966 şi 1967) şi un trofeu al Cupei României (1966). A facut parte din nationalele de juniori, tineret si seniori ale Romaniei, adunand mai multe selectii sub tricolor. A evoluat la Universiada de vară din 1965 şi la Campionatul European din 1969.

Şi-a încheiat cariera de jucător în 1973 şi a ramas un apropiat sportului de sub panouri, devenind arbitru national si ulterior arbitru FIBA.

Dupa o perioada revine alaturi de Steaua Bucuresti iar de numele sau se leaga, in calitate de manager al echipei, si ultimul titlu naţional din palmaresul ros-albastrilor, în 1991.

Pentru meritele sale deosebite in baschet, in 1997 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului iar ulterior a fost inclus in galeria Legendelor Baschetului Romanesc.

Din nefericire, prin disparitia fostului international Mihai Dimancea, baschetul romanesc devine mai sarac, pierzand inca o stea din constalatia performerilor sai!

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet isi exprima compasiunea si profundul regret pentru disparitia prematura a fostului mare baschetbalist, adresand, totodata, sincere condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Parteneri