Foto

Romania cedeaza in fata Israel si rateaza calificarea la Eurobasket Women 2017

Reprezentativa feminina a Romaniei a ratat calificarea la Eurobasket Women 2017, dupa ce “Acvilele” pregatite de antrenorul Miroslav Popov au capotat in aceasta seara, in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, in confruntarea decisiva cu selectionata similara a Israel, cu scorul de 51-62 (9-18, 8-17, 18-17, 16-10). In ultimul meci din actuala campanie, miercuri seara, tricolorele vor evolua in fief-ul liderului Grupei H, puternica nationala a Turciei, care a obtinut in aceasta seara biletele pentru turneul final european din Cehia dup ace a trecut, in prelungiri, de selectionata Bosniei&Hertegovina, cu scorul de 82-78.
 

Victorioase in urma cu un an in deplasare, cu scorul de 78-77, componentele nationalei Romaniei aveau un ascendant moral in fata adversarului din aceasta seara, incomoda nationala a Israel, si sperau din plin la o victorie care le-ar fi marit sansele de calificare la Eurobasket Women 2017. In plus, cu doar cateva minute inaintea fluierului de inceput al partidei cruciale gazduita de Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, liderul Turcia reusise sa-si securizeze primul loc din Grupa H si implicit sa-si asigure calificarea la turneul final, dupa ce a incheiat victorioasa disputa de pe teren propriu cu Bosnia&Hertegovina, scor final dupa prelungiri, 82-78. Astfel, pentru ocuparea locului secund in grupa, “Acvilele” aveau nevoie de o noua victorie in fata Israel. Iar atmosfera era foarte buna, chiar daca problemele medicale nu l-au ocolit pe antrenorul Popov, acesta fiind fortat sa nu o includa in lot pe Claudia Pop (n.n. - inlocuita in ultimul moment cu Ioana Ghizila, care a fost pentru prima oara pe banca nationalei de senioare), nerefacuta medical, in vreme ce Flori Pascalau urma sa joace cu probleme la genuchi.
Din nefericire, insa, dorinta unanima nu s-a materializat si pe teren, debutul meciului fiind inexplicabil pentru nationala noastra, care s-a trezit condusa in min. 5 cu scorul de 2-14, dupa ce oaspetele au bifat un incredibil “run” de 12-0! Luate parca prin surprindere si impinse in corzi de la primele actiuni, tricolorele noastre au incercat fara orizant sa revina in joc, dar pana la pauza diferenta de pe tabela a crescut exponential cu timpul de joc, Israel intrand la vestiare cu un avans consistent: 35-17! Impinse de la spate de un public admirabil, care a tot incercat sa trezeasca la viata nationala Romaniei, baschetbalistele noastre au inceput sa puna stapanire pe joc si dupa un sfert trei echilibrat, au declansat nebunia. Usor-usor, speculand bine si cateva momente de slabiciune din partea adversarelor, Romania reuseste sa faca o cursa senzationala de urmarire si sa reduca serios din handicap, recent naturalizata Ashley Walker marcand pentru 49-53 cand mai erau 2:39 minute de joc. Tribunele parca iau foc, publicul scandeaza in picioare, dar “Acvilele” nu mai gasesc resurse pentru a finaliza fericit aceasta revenire iar Israel se impune in cele din urma cu scorul de 62-51, spre marea dezamagire a asistentei. O infrangere usturatoare, care curma zborul “Acvilelor” spre Eurobasket Women 2017, chiar daca in Grupa H mai este programata o ultima etapa pentru miercuri, 23 noiembrie, Romania urmand sa evolueze in fief-ul liderului Turcia.
Conform datelor statistice oficiale, punctele nationalei noastre au fost marcate de WALKER (17 p, 1x3, 6 rec, 2 int, 1 cap), GODRI-PARAU (11 p, 1x3, 1 rec, 2 pase, 2 int), STOENESCU (7 p, 1x3, 2 rec, 1 pasa, 2 int), URSU (4 p, 4 rec, 1 pasa), MARGINEAN (3 p, 4 rec, 5 pase, 2 int), IRIMIA (3 p, 3 rec, 1 int), PASCALAU (2 p, 7 rec, 1 pasa), HUTANU (2 p, 2 rec, 1 cap) si CRACIUN (2 p, 1 rec). De la invingatoare s-au remarcat DORON (22 p, 5 rec, 1 pasa, 2 int) si CLARK (21 p, 1x3, 12 rec, 1 int).

Dar iata si declaratiile la cald de dupa meci:
Adan INBAR- antrenorul Israel – Este o victorie uriasa pentru noi si suntem fericiti. A fost un meci foarte dificil, stiam ca vom juca impotriva unei echipe puternice, care a si castigat in meciul tur, si de aceea sunt incantat de faptul ca jucatoarele mele au jucat asa cum am stabilit impreuna in pregatire. Au dat dovada de disciplina tactica si asa am reusit sa ne luam revansa. Am avut o aparare foarte buna, mobila, care a inchis foarte bine culoarele principalelor jucatoare ale Romaniei. Am avut atitudine si am crezut in victorie. Ne-am facut jocul si pot spune ca am meritat victoria din plin. Am inceput foarte bine, am avut primele trei sferturi deosebite, iar in final, cand Romania a revenit in forta, nu am cedat si am gasit solutii ideale pentru a ne asigura succesul. Pentru noi, urmeaza un meci foarte important in Bosnia, avem un moral bun si speram in calificare.
Shay DORON– Israel – Sunt foarte incantata pentru victorie. Intreaga echipa a muncit din greu pe teren, ne-am luptat pentru fiecare minge si am incercat sa dam totul pe teren. Stiam ca intalnim o echipa puternica, cu jucatoare valoroase, dar in aceasta seara am dovedit ca am fost mai bune. Cred ca apararea noastra a fost cheia succesului. Ne-am mobilizat pentru victorie si am anihilat foarte bine jucatoare importante din angrenajul Romaniei. Dupa aceasta superba victorie, atmosfera este deosebita si mergem in Bosnia ca sa obtinem calificarea la Eurobasket Women 2017.
Miroslav POPOV- antrenor Romania – Nu este deloc usor sa vorbesti dupa un astfel de meci. Este greu de explicat ce s-a intamplat in aceasta seara. Am jucat bine in aparare, am castigat mingi, dar le-am irosit foarte usor in atac si am ratat foarte mult din aruncari deschise. Din pacate, se intampla sa ai si zilele nefaste… Mai ales atunci cand iti doresti prea mult si nu-ti iese nimic. Credeam cu toti ca puteam sa castigam impotriva Israel, atmosfera a fost deosebita in pregatire, dar, din nefericire, desi apararea a functionat foarte bine, in atac nu am gasit solutiile optime. Dupa inceputul foarte slab, am inceput sa jucam asa cum ne-am pregatit iar dupa pauza a fost altceva. Am revenit foarte bine in ultima parte a meciului dar cand ne-am apropiat la patru puncte (49-53) am irosit sansele de a prelua conducerea si Israel a speculat ratarile noastre. Speram sa ne calificam cu o victorie in aceasta seara, dar am ratat aceasta sansa. Va trebui pe viitor sa invatam din greselile de la acest meci. Mai ales din primele doua sferturi. E greu sa mai castigi dupa ce ai un astfel de inceput de meci. Chiar si asa, insa, am fost totusi foarte aproape in a intoarce rezultatul.
Anca STOENESCU– Romania – Am inceput jocul foarte slab si nu gasesc o explicatie. Am avut parte din nou de un public deosebit, care ne-a sustinut in permanenta si a fost alaturi de noi, dar ne pare rau ca i-am dezamagit pe suporteri pentru ca nu am castigat. Oricum, cred ca am aratat ca avem o echipa cu potential, dar am ratat mult si asta ne-a costat scump. Am reusit sa ne mobilizam in ultima parte a meciului si sa revenim de la o diferenta de -20 de puncte insa atunci cand am fi putut sa preluam conducerea nu am gasit solutiile cele mai bune. Ratarile s-au dovedit cruciale pe finalul de joc iar Israel a reusit in cele din urma sa castige meritat.
 
In urma rezultatelor din aceasta seara, iata cum arata clasamentul Grupei H:
1. Turcia – 9 puncte
2. Israel – 8 puncte
3. Romania – 7 puncte
4. Bosnia&Hertegovina – 6 puncte
 
In ultima runda, fara o miza reala, Romania va intalni Turcia, in deplasare, pe 23 noiembrie, iar Israel va evolua in Bosnia.
Reamintim ca, in baza sistemului anuntat de FIBA, castigatoarele celor noua grupe de calificare, precum si cele mai bune sase echipe clasate pe locurile doi, vor obtine biletele pentru Eurobasket Women 2017.

Foto - Shay Doron si Alysha Clark au fost de neoprit de apararea Romaniei (credit - Sandor Manases)

Parteneri