Foto

Carmen Tocala: Ne propunem ca Balcanii sa revina in fruntea baschetului european

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că prin organizarea unor competiţii regionale, precum European Basketball Balkanic Games - U16 feminin, se urmăreşte ca Balcanii să revină în fruntea baschetului european, această regiune aflându-se în competiţie cu ţările nordice.

"Vorbim despre Balcaniada pentru jucătoarele de 16 ani, care sunt viitoarele performere din Balcani. Vrem să creştem Balcanii, să îi facem mai puternici, să revenim. Pentru că noi avem o competiţie cu nordicii şi atunci ceea ce ne propunem este să revenim noi, Balcanii, în fruntea baschetului european, şi la nivel de senioare, dar şi la nivel de junioare. Pe de altă parte, echipele naţionale joacă doar vara, motiv pentru care toate competiţiile regionale ar trebui să se desfăşoare iarna. Loturile naţionale trebuie să se pregătească şi iarna, trebuie să se identifice cu ţara pe care o reprezintă pe tot parcursul anului", a afirmat Carmen Tocală.

Ea a precizat că astfel de competiţii sunt importante şi pentru a stopa fenomenul de renunţare la sport întâlnit în rândul tinerelor jucătoare, care nu anticipează un viitor profesional decât la un anumit nivel.

"Fenomenul 'drop out' este prezent peste tot în lume, nu doar în România. La vârsta aceasta, după ce intră la liceu, fetele renunţă, pentru că nu văd viitor profesional în baschet. Salariile nu sunt într-atât de mari încât să le poată asigura o viaţă liniştită, decât la nivel de Euroligă şi EuroCup. Şi atunci, numai în felul acesta reuşesc să înţeleagă înalta performanţă şi valoarea baschetului", a spus preşedintele FR Baschet.

Carmen Tocală a explicat şi motivul pentru care Jocurile Balcanice U16 se desfăşoară în Sala CSŞ "Ioan Valerian": "Au mai fost discuţii de ce Jocurile Balcanice se desfăşoară într-o sală mică de 500 de locuri, care într-adevăr este arhiplină, şi nu se desfăşoară în sala mare. Dar Sala Polivalentă nu este pregătită şi cred că Târgovişte ar trebui să prezinte un plan şi o solicitare pentru o sală polivalentă de 5.000 de locuri revenind în cupele europene. Trebuie să ai şi o raţiune, o oportunitate. Împreună trebuie să mergem la CNI şi acesta ar fi un bun motiv, iată că revenim cu baschetul internaţional la Târgovişte şi un motiv în plus să avem o sală de 5.000 de locuri aici".

Directorul CSŞ Târgovişte, Cătălin Tănase, a afirmat, din postura de gazdă a turneului, că oraşul dâmboviţean are o tradiţie în baschetul feminin românesc şi Jocurile Balcanice sunt importante fiind prima competiţie oficială la naţională pentru jucătoarele cu vârste mai mici de 16 ani.

"Pentru Târgovişte este o onoare să organizăm o astfel de competiţie. Târgovişte are o tradiţie în baschetul feminin, a fost prima echipă din România, CSM Târgovişte, care a participat în Euroliga feminină, acum şi Sepsi. Vorbim despre o tradiţie imensă, Târgovişte a fost capitala baschetului feminin o foarte mare perioadă de timp. Ne bucurăm că putem organiza această competiţie şi ne dorim să devină o tradiţie pe viitor pentru că avem condiţii foarte bune de organizare şi este aproape de Bucureşti. Aceste competiţii sunt foarte importante la acest nivel de vârstă pentru că sunt primele lor jocuri oficiale în această formulă şi cu siguranţă le va ajuta foarte mult pe viitor să îşi crească experienţa competiţională", a afirmat Cătălin Tănase.

Parteneri