Foto

Batalie pierduta in Suedia. Razboiul calificarii continua

Nationala feminina a Romaniei venea cu un moral excelent in Suedia, dupa victoria de la mijlocul saptamanii, din Bulgaria. Acest lucru s-a vazut si in debutul meciului de la Soderstalje, cand tricolorele s-au instalat lejer la conducere, conducand cu 7-2. Suedia a revenit in joc repede, datorita Fridei Eldebrink, fosta jucatoare de la USK Praga reusind un nou meci excelent, cu procentaje remarcabile. Pe fondul unei aparari "subtiate" de lejeritatea cu care brigada de arbitri a dictat faulturi in favoarea gazdelor, Romania s-a vazut in situatia ca la pauza sa fie condusa la 19 puncte diferenta (28-47).

Elevele lui Dan Fleseriu nu au dezarmat si au venit de la cabine mai motivate decat oricand, castigand sfertul al treilea cu 25-16 si reducand scorul general la 63-53 in favoarea gazdelor. Tricolorele au primit un cos la reluare, dar reusita de 3 puncte a Ancutei Stoenescu a apropiat si mai mult Romania, la doar 9 puncte (56-65). A fost momentul cand din nou arbitrii au devenit principalii actori de pe teren, deciziile acestora generand confuzie in tabara Romaniei. Timp de aproape patru minute, Suedia a fost sanctionata cu numai un singur fault, in vreme ce Romania avea deja 7 (!) greseli personale. Chiar si in ciuda momentelor dificile (Pavel, Parau si Tarta eliminate pentru 5 greseli personale, iar Marginean, Bigica si Cutas sanctionate cu cate 4), baschetbalistele romance au luptat pana la final, insa nu au mai putut remonta diferenta. Spre cinstea lor, venite de pe banca de rezerve, tinerele Cristina Bigica si Sonia Ursu au reusit sa mentina Romania in joc, desi lipsa lor de experienta fata de titularele de drept era evidenta.

Cu 32 de aruncari libere transformate din totalul de 41 primite de la arbitri, suedezele s-au impus la final cu 93-78, facand un pas urias spre  Eurobasket Women 2013, in vreme ce Romania pastreaza in continuare sanse la locul doi in grupa, calificarea depinzand insa si de rezultatele viitoare ale adversarelor.

Marcatoarele Romaniei:

Marginean 23 p, 8 rec
Stoenescu 14 p (4x3)
Pavel 11 p (1x3)
Bigica 8 p
Ursu 7 p
Parau 6 p
Cutas 6 p
Sipos 2 p
Tarta 1 p


Declaratii dupa meci:

Dan Fleseriu (antrenor Romania): "Obiectivul declarat al acestei campanii a fost sa reusim sa castigam cele patru meciuri de acasa si, mai mult, sa castigam O ECHIPA care sa ne dea sperante ca, in 2015, Romania va fi reprezentata onorabil la Eurobasket Women. Cu patru victorii acasa si cu macar una in deplasare, aveam sanse certe si in actuala campanie. Din punctul nostru de vedere, putem indrazni sa spunem ca suntem in obiectiv. Din pacate, toate calculele ne-au fost date peste cap de acea infrangere a Spaniei in Suedia. Astazi, Suedia ne-a invins datorita procentajelor extraordinare reusite de unele jucatoare atat la aruncarile din actiune, cat si la aruncarile libere. Sansele noastre s-au diminuat, mai ales fiindca acum calificarea nu mai depinde exclusiv de noi, ci si de rezultatele celorlalte echipe, insa eu cred in continuare cu tarie ca putem ajunge in Franta, la competitia de anul viitor. Sper ca fetele sa reuseasca sa se concentreze la meciurile viitoare, pentru ca nu ne mai permitem pasi gresiti, in niciun caz pe teren propriu."

In celalalt meci al grupei, Bulgaria - Spania 51-79

Clasamentul grupei D

1. Spania      4/1    9
2. Suedia      4/1    9
3. Romania  2/3    7
4. Germania 2/2    6
5. Bulgaria    0/5    5


Parteneri