Foto

Reprezentantii FR Baschet, absolventi ai programelor WiLead 2.0 si EuroStep

Saptamana trecuta, Ljubljana a fost capitala baschetului continental, gazduind nu doar turneul final al FIBA Women's EuroBasket 2025, ci si doua conferinte care au reunit, fiecare, reprezentanti ai federatiilor nationale si cluburilor din intreaga Europa.

Intre 19 si 22 iunie, in capitala Sloveniei s-a desfasurat workshop-ul final din cadrul proiectului EuroStep, un program FIBA co-finantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus + Sport. Programul inovator a fost destinat ofiterilor de presa si reprezentantilor departamentelor de comunicare, fiind menit să ajute la dezvoltarea capacităților cluburilor și federațiilor naționale, precum și la pregatirea lor pentru a gestiona transformarea digitală accelerată și noile tehnologii din baschet în era post-pandemie.

La Ljubljana s-au reunit reprezentantii a 19 federații naționale diferite, 10 cluburi europene, precum și 22 de cluburi din Slovenia. Federatia Romana de Baschet a fost reprezentata de Traian Racu, din partea Departamentului Media-Comunicare.


Workshop-ul final a cuprins prezentari, schimburi de opinie, exemple de bune practici si ateliere interactive sustinute de experti internationali, consultanti sau parteneri FIBA, reprezentanti ai federatiilor nationale si ai Departamentului de Comunicare FIBA Europe. Printre temele abordate s-au numarat videografia, strategii si algoritmi specifici fiecarui canal de Social Media, optimizare SEO, iar reprezentantii companiei NBN23 au prezentat cea mai recenta varianta a aplicatiei mobile EuroStep, care este planificata sa ajunga la cat mai multi tineri baschetbalisti in aceasta vara, provocandu-i sa-si depaseasca limitele baschetbalistice si sa isi dezvolte calitatile sportive.

Primul workshop al proiectului a avut loc în iulie 2022 cu reprezentanți ai cluburilor din Europa, urmat de un al doilea, destinat Federațiilor Naționale, la finalul lunii noiembrie 2022. În plus, au existat șase webinarii online, cu experți internaționali recunoscuți în media, comunicarea si marketingul din sport.

Ceremonia de absolvire a avut loc în prezența președintelui FIBA Europe, Jorge Garbajosa, și a directorului executiv FIBA pentru Europa, Kamil Novak.

Carmen Tocala, printre lectorii programului WiLead 2.0

Tot la Ljubljana, in zilele care au urmat, pe 23 si 24 iunie, a  avut loc si reuniunea finala din cadrul programului Women in Leadership - WiLead 2.0, parte a proiectului TIME OUT 2.0, de asemenea co-finantat de FIBA și Uniunea Europeana prin programul Erasmus + Sport.

WiLead 2.0 a fost conceput pentru a identifica, educa, motiva și dezvolta următoarea generație de femei lideri în management și administrare, crescând în același timp diversitatea de gen prin crearea de noi metode și rețele de sprijin.

Baschetul românesc a avut două reprezentante la întâlnirea de la Ljubljana. Ancuța Stoenescu a avut calitatea de cursant, în vreme ce președintele FR Baschet și totodată vicepreședintele FIBA Europe, Carmen Tocală, s-a numărat printre lectorii din cadrul evenimentului, având o expunere despre Guvernanța în baschet.

Alte teme abordate în cadrul reuniunii au fost: Managementul situațiilor de criză, Creșterea încrederii de sine sau Dezvoltarea carierei și impactul programelor implementate de FIBA.

La finalul celor două zile de lucru, absolvenții programului au primit diplomele din partea președintelui FIBA, Hamane Niang, a secretarului general FIBA Andreas Zagklis, directorului executiv FIBA pentru Europa, Kamil Novak și a lui Jorge Garbajosa, președintele FIBA Europe.

Parteneri